خروج سرمایهگذاران از بیتکوین؛ آیا طلا دوباره پناهگاه امن شده است؟
به گزارش شبکه اطلاعرسانی طلا و ارز و به نقل از فوربز، قیمت بیتکوین (BTC) و سایر رمزارزها، از جمله اتریوم (ETH)، ریپل (XRP)، سولانا (SOL) و کاردانو (ADA)، طی یک هفته گذشته تقریباً بدون تغییر باقی مانده است. این در حالی است که اظهارات دونالد ترامپ درباره رمزارزهایی که آمریکا روی آنها حساب باز کرده، بازار را به آشوب کشیده است. قیمت بیتکوین دوباره به حدود ۸۵,۰۰۰ دلار بازگشته که همان سطح اوایل مارس است؛ حتی با وجود اینکه چین در سکوت در حال زمینهسازی برای یک تحول بزرگ در بازار بیتکوین است.
اکنون، در حالی که ایلان ماسک هشدار جدیدی درباره قیمت رمزارزها داده، مشاور رمزارزی ترامپ اعلام کرده که وزارت خزانهداری آمریکا قصد دارد «حداکثر استفاده» را از بیتکوین و سایر رمزارزهای ذخیرهشده در داراییهای دولتی ببرد. دیوید ساکس، سرمایهگذار و کارآفرین حوزه فناوری که اخیراً بهعنوان مشاور هوش مصنوعی و رمزارزها در دولت ترامپ منصوب شده، در پادکست آلاین (All In) گفت: «ما قصد داریم داراییهای دیجیتالی دولت را به ذخایر رسمی منتقل کنیم. هدف از این اقدام، مدیریت مسئولانه این داراییها و نگهداری آنها در یک حساب متمرکز تحت نظارت وزارت خزانهداری است، و این وزارتخانه تصمیم خواهد گرفت که چگونه ارزش این داراییها را به حداکثر برساند».
بهروزرسانی ۲۰ اسفند: سقوط بیتکوین به ۸۰,۰۰۰ دلار و هشدار درباره احتمال افت بیشتر
قیمت بیتکوین شب گذشته تا ۸۰,۰۰۰ دلار کاهش یافت و سپس کمی بهبود پیدا کرد، اما نگرانیهای جدیدی مطرح شده که ممکن است بیتکوین تا ۷۰,۰۰۰ دلار سقوط کند. آرتور هیز، بنیانگذار صرافی بیتمکس، هشدار داده که اگر بیتکوین به این سطح برسد، «وضعیت بازار بسیار پرنوسان خواهد شد». مارکوس تایلن، مدیرعامل شرکت مشاوره مالی 10x ریسرچ، در یادداشتی اعلام کرد: «با سقوط بیتکوین به زیر ۸۰,۰۰۰ دلار، تقریباً ۷۰٪ از فروشها از سوی سرمایهگذارانی بوده که در سه ماه اخیر وارد بازار شدهاند. این نشاندهنده فروش وحشتزده معاملهگران جدید است».
در همین حال، سایر رمزارزهای بزرگ نیز افت کردهاند. قیمت اتریوم برای اولین بار از اواخر ۲۰۲۳ به ۲,۰۰۰ دلار رسیده و سولانا و دوجکوین، بهعنوان پیشگامان افت بازار، حدود ۶٪ کاهش یافتهاند. زک برکس، مدیرعامل شرکت مینتولوژی، در اظهاراتی ایمیلی گفت: «در کوتاهمدت، انتظار داریم که بیتکوین تا ۷۲,۰۰۰ دلار و اتریوم تا ۱,۶۰۰ دلار افت کند، زیرا دولت در تلاش است تا کنترل تورم را در دست بگیرد».
خروج سرمایهگذاران از بیتکوین؛ طلا دوباره به گزینه اصلی تبدیل شد
بسیاری از سرمایهگذاران در حال خروج از بیتکوین هستند و برای نخستین بار از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید، آن را بهعنوان یک دارایی پرریسک میبینند و بهنظرشان دیگر نقش «ذخیره ارزش» را ایفا نمیکند. در همین حال، قیمت طلا به شدت افزایش یافته، زیرا بسیاری از سرمایهگذاران به سراغ همان دارایی سنتی «روز مبادا» رفتهاند. با ادامه تنشهای تجاری و افزایش تعرفهها، این موضوع چندان هم تعجبآور نیست.
چرخش ناگهانی کاخ سفید در برنامههای ذخیرهسازی رمزارز
پس از اعلام غیرمنتظره ترامپ مبنی بر اینکه ریپل (XRP)، سولانا و کاردانو پایههای ذخایر رمزارزی آمریکا خواهند بود، کاخ سفید برنامههای خود را تغییر داده است. در ابتدا قرار بود یک ذخیره استراتژیک مبتنی بر بیتکوین ایجاد شود، اما اکنون علاوه بر بیتکوین، یک ذخیره رمزارزی متشکل از رمزارزهای کوچکتر، از جمله اتریوم، ریپل، کاردانو و سولانا نیز در دستور کار قرار گرفته است. دیوید ساکس در این رابطه گفت: «ذخیره رمزارزی باید تحت مدیریت پرتفوی مناسبی قرار بگیرد و خوشبختانه ما وزیری در خزانهداری داریم که یک مدیر موفق در صندوقهای پوشش ریسک بوده است. او بهترین راه را برای مدیریت این داراییها پیدا خواهد کرد و ما نیز اختیار لازم را به او میدهیم».
بیتکوین در جایگاه ویژه؛ «فورت ناکس دیجیتال» آمریکا
در جریان نشست رمزارزی کاخ سفید که این هفته با حضور دیوید ساکس و وزیر خزانهداری، اسکات بسنت، برگزار شد، ترامپ بار دیگر بر تعهد خود به بیتکوین تأکید کرد و آن را در جایگاهی منحصربهفرد بالاتر از سایر رمزارزها قرار داد. وی این ذخیره را «فورت ناکس دیجیتال» توصیف کرد؛ اشارهای به خزانه طلای ایالات متحده. ترامپ در این نشست گفت: «من قول دادهام که آمریکا را به ابرقدرت بیتکوین و پایتخت رمزارزهای جهان تبدیل کنم و اقداماتی تاریخی برای تحقق این وعده انجام دهم».
وعدههای قدیمی ترامپ درباره بیتکوین و ضرر میلیاردی دولت آمریکا
ترامپ که در ژوئیه سال گذشته و در دوران تبلیغات انتخاباتی قول داده بود یک «ذخیره ملی استراتژیک بیتکوین» ایجاد کند، پیشبینی کرده بود که ارزش بازار بیتکوین حتی میتواند از ۲۰ تریلیون دلار بازار طلا فراتر برود. در نشست روز جمعه کاخ سفید، ترامپ همچنین فروش بیتکوینهای توقیفی دولت را اقدامی «احمقانه» خواند. از سوی دیگر، ساکس در پادکست خود مدعی شد که آمریکا با این فروشها تا ۱۶ میلیارد دلار ضرر کرده است. وی گفت: «در مقطعی، دولت آمریکا حدود ۴۰۰,۰۰۰ بیتکوین در ترازنامه خود داشت، اما تقریباً نیمی از آن را فقط با ۳۶۰ میلیون دلار فروختیم. اگر آن مقدار را نگه داشته بودیم، ارزش همان بخش فروختهشده امروز بیش از ۱۷ میلیارد دلار بود».
فرمان اجرایی ترامپ و محدودیتهای خرید رمزارز توسط دولت
ترامپ پیش از نشست کاخ سفید، یک فرمان اجرایی امضا کرد که ایجاد ذخایر بیتکوین و رمزارزی با استفاده از داراییهای دولتی موجود را الزامی میکند. این تصمیم باعث ناامیدی معاملهگران شد، زیرا دولت فعلاً قصد خرید بیتکوین و رمزارزهای جدید را ندارد. بااینحال، این فرمان راه را برای خریدهای آینده، البته به روشهای «بدون هزینه اضافی برای مالیاتدهندگان آمریکایی»، باز گذاشته است. ساکس در یک نشست خبری اعلام کرد که وزارت خزانهداری و وزارت بازرگانی، که اکنون تحت هدایت هاوارد لاتنیک (از طرفداران افزایش قیمت بیتکوین) قرار دارد، «تنها در صورتی اجازه خرید بیشتر را دارند که این اقدام باعث افزایش کسری بودجه یا بدهی نشود».
ایجاد ذخیره استراتژیک ضعیف بیتکوین؛ جرقهای برای تردید در بازار
اقدام دولت آمریکا برای ایجاد یک ذخیره استراتژیک ضعیف بیتکوین باعث افزایش عدم اطمینان در بازار رمزارز شده است. اگنه لینگه، مدیر رشد در پلتفرم رمزارزی WeFi، در این رابطه گفت:
«فرمان اجرایی دولت برای تجمیع بیتکوینهای توقیفی و تشکیل ذخیره، از نگاه سرمایهگذاران یک ترفند است، زیرا هیچ خرید جدیدی اعلام نشده است. با وجود واکنش سریع و منفی سرمایهگذاران، واقعیت این است که این فرمان اجازه خرید بیتکوین از راههایی را میدهد که هزینهای برای مالیاتدهندگان ندارد. گزینههای موجود در این زمینه شامل انتشار اوراق قرضه مبتنی بر بیتکوین و فروش بخشی از ذخایر طلای دولت برای تأمین مالی خریدهای جدید است. در بلندمدت، این تغییر ممکن است به نفع بیتکوین تمام شود، زیرا میتواند رقابتی را بین کشورهای مختلف ایجاد کند و باعث شود دیگر دولتها نیز اقدام مشابهی انجام دهند».
رقابت جهانی بر سر ذخایر بیتکوین؟
برخی تحلیلگران گمانهزنی کردهاند که چین ممکن است به دنبال ایجاد ذخیره بیتکوین خود باشد تا با آمریکا رقابت کند، بهویژه پس از آنکه صندوق سرمایهگذاری دولتی ابوظبی ماه گذشته اعلام کرد که روی بیتکوین سرمایهگذاری کرده است؛ حرکتی که آغازگر «رقابت» جهانی برای پذیرش بیتکوین محسوب میشود. در همین راستا، تحلیلگران شرکت سرمایهگذاری تاگوس کپیتال در یادداشتی نوشتند:
«ایجاد ذخیره بیتکوین توسط آمریکا احتمال اقدام مشابه از سوی سایر کشورها را افزایش میدهد و این روند را تسریع میکند».
این تحلیلگران معتقدند که پذیرش ذخایر بیتکوین در ایالات متحده میتواند به پذیرش گستردهتر بیتکوین در سطح جهانی منجر شود و کشورهای بیشتری را به سمت ادغام بیتکوین در ذخایر خود سوق دهد. آنها پیشبینی میکنند که برخی دولتها ممکن است بهجای تکیه صرف بر طلا، داراییهای دیجیتال را نیز وارد ذخایر خود کنند، مشابه روندی که برخی کشورها در گذشته با پذیرش دلار آمریکا در کنار یا بهجای ارزهای ملی خود تجربه کردهاند.