اقدامات بانک مرکزی در راستای تعمیق بازار رسمی دلار
شبکه های اجتماعی ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سلام | کانال تلگرام |
توئیتر |
گروه: اقتصادی ساعت: 13:29 منتشر شده در مورخ: 1401/09/06 شناسه خبر: 1914003 اقدامات بانک مرکزی در راستای تعمیق بازار رسمی دلار بانک مرکزی تصمیم گرفت تا از طریق انتشار اوراق ارزی با سررسید کوتاهمدت (سهماهه)، بخشی از تقاضای موجود در بازار ارز را پاسخ دهد، علاوه بر این، بانک مرکزی نیز به سهولت امکان تامین اسکناس دلار را در سررسید (در صورت درخواست دارنده اوراق) دارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ درپی مطرح شدن برخی انتقادات نسبت به سیاستهای اتخاذ شده در قبال مدیریت بازار ارز، بانک مرکزی اعلام کرد که طی سالهای اخیر تحولات نرخ ارز عمدتاً متاثر از عوامل غیر اقتصادی و برون زا بوده که در عمل به تغییرات نرخ ارز در مسیری نامتناسب با بنیانهای اقتصادی منجر شده است. با این حال در چنین شرایطی سیاستگذار تلاش کرده با بکارگیری ابزارهای در اختیار و در عین حال با رعایت اقتضائات اقتصادی کشور، آثار و تبعات منفی بروز عوامل فوق را در سطح کلان به حداقل برساند.
رویکرد سیاستی متخذه از سوی بانک مرکزی در حال حاضر بر آن است ضمن توجه به ضرورت صیانت از ذخایر ارزی، زمینه متعادلسازی عرضه و تقاضا و به تبع آن ثباتبخشی به بازار ارز را فراهم کند.
همچنین به موجب مسئولیت محوله به این بانک در حفظ ارزش پول ملی مطابق با قوانین بالادستی و نیز حسب الزامات اجرای نظام ارزی شناور مدیریت شده (موضوع بند "ت" تبصره "۲" ماده "۲۰" قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور)، توجه بانک مرکزی به این مسئله معطوف بوده است که به جای تاکید و اصرار بر حفظ یک نرخ ارز مشخص، زمینهای را فراهم سازد تا این مولفه در مسیر تعادلی و سازگار با تحولات عوامل بنیادین اقتصاد کلان حرکت کند.
البته میبایست توجه داشت که در قالب نظام شناور مدیریتشده، بانک مرکزی با هدف کاهش نوسانات کوتاهمدت و با توجه به اقتضائات اقتصاد کلان میتواند در بازار ارز مداخله کند؛ از اینرو برخی منتقدان لازم است به این نکته امعان نظر داشته باشند که سیاست مداخله در بازار ارز یکی از ابزارهای بانک مرکزی است و استفاده از این ابزار را نمیتوان به ارزپاشی تعبیر و تفسیر کرد.
گفتنی است؛ در خرداد ماه سال جاری و در مواجهه با نوسانات نرخ ارز در بازار غیررسمی که تحت تاثیر عوامل روانی و انتظاری حادث شده بود، شورای عالی سران قوا اختیارات ویژهای برای مدیریت بازار ارز به بانک مرکزی تفویض کرد و متعاقباً این بانک مجموعه اقداماتی را در دستور کار خود قرار داد. در گام نخست، بانک مرکزی با ابلاغ بخشنامهای، مجوز معامله ارز صادرکنندگان به نرخ توافقی در صرافیها را صادر نمود و همین اقدام توانست آثار مثبتی در جهت کاهش نرخ ارز در بازار برجای گذارد. در ادامه این بانک خرید ارز تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی را توسط صرافیها مجاز اعلام کرد و بدین ترتیب به فعالین این بخش اجازه داد علاوه بر ارز صادرکنندگان، نسبت به خرید ارز از کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی با نرخ توافقی اقدام کنند.
با ایجاد سازوکار معاملات با نرخ توافقی، روند عرضه ارز توسط صادرکنندگان بهبود یافت که این امر با تعمیق بازار و افزایش منابع در اختیار صرافیها، زمینه مناسبی را برای پوشش و پاسخدهی به تقاضای اسکناس گروه بیشتری از متقاضیان واقعی ارز در سطح بازار فراهم آورد. در این چارچوب، افراد میتوانند با مراجعه به صرافیها و شعب منتخب بانکها ارز مورد نیاز خود را (در سرفصل خدماتی سایر) با نرخ توافقی تهیه کنند که این مهم به نوبه خود تاثیر بسزایی بر کاهش تقاضا در بازار غیررسمی و انتقال آن به مجاری رسمی در پی داشت.
درباره سیاست انتشار اوراق ارزی بانک مرکزی و تبیین دلایل اجرای سیاست مذکور از سوی بانک مرکزی لازم است به این نکته اشاره شود که یکی از عوامل بنیادین موثر بر روند حرکتی نرخ ارز، وضعیت منابع ارزی کشور است که البته این مولفه در سال ۱۴۰۰ و ماههای سپریشده از سال ۱۴۰۱ در شرایط مطلوبی قرار داشته است. به عنوان نمونه در سال ۱۴۰۰، ارزش صادرات نفتی و غیرنفتی به ترتیب معادل ۳۸.۷ و ۴۰.۷ میلیارد دلار بود که در مقایسه با سال قبل از آن حدود ۸۴.۰ و ۴۱.۵ درصد افزایش نشان میدهد.
برآیند تحولات تجارت خارجی کشور در سال ۱۴۰۰ سبب شد تا حساب جاری تراز پرداختهای خارجی کشور با مازاد ۱۱.۱ میلیارد دلاری همراه شود.
این روند در سال جاری نیز تداوم یافت و ارزش صادرات نفتی و غیرنفتی روند مثبتی را تجربه نموده است. با استناد به این مباحث و نظر به وضعیت مطلوب مولفههای بنیادین موثر بر بازار ارز، در شرایطی که بعضاً انتشار اخبار نادرست در خصوص تحولات اقتصادی و سیاسی میتواند آثار و تبعاتی در قالب بروز هیجانات کاذب و به تبع آن نوسانات در بازار ارز به دنبال داشته باشد، رویکرد بانک مرکزی مبتنی بر آن بوده است که با بهرهگیری از ابزارهای در اختیار و نیز معرفی ابزارهای جدید، از شکلگیری نوسانات در بازار جلوگیری نماید و زمینههای ظهور و بروز آن را محدود سازد.
در همین ارتباط نیز این بانک تصمیم گرفت تا از طریق انتشار اوراق ارزی با سررسید کوتاهمدت (سهماهه)، بخشی از تقاضای موجود در بازار ارز را پاسخ دهد. یکی از نکات اساسی در طراحی این سیاست ناظر بر آن است که دارایی پایه اوراق مورد پذیرش سرمایهگذاران قرار گیرد و بازار نقدی آن نیز در کشور از عمق کافی برخوردار باشد؛ علاوه بر این، بانک مرکزی نیز به سهولت امکان تامین اسکناس آن را در سررسید (در صورت درخواست دارنده اوراق) دارد.
در همین خصوص از آنجاکه کشورهای مقصد صادرات کالاهای ایرانی عمدتاً مبادلات خود با صادرکنندگان ایرانی را از طریق دلار آمریکا تسویه میکنند و همچنین با توجه به " سطح مطلوب ذخایر اسکناس دلار در داخل کشور"، انتخاب این ارز به عنوان دارایی پایه اوراق موجب میشود در زمان سررسید و در صورت درخواست دارندگان اوراق، به سهولت اسکناس آن تامین و پرداخت شود.
https://dana.ir/news/1914003.html/share '); d.write(' اخبار مرتبط آخرین اخبار
-
دوبرابر شدن سود سهام عدالت در مقایسه با سال قبل
-
بخشنامه خط مشیها و چارچوب کلان برنامه هفتم توسعه ابلاغ شد
-
اقدامات بانک مرکزی در راستای تعمیق بازار رسمی دلار
-
۳۸ درصد از بارهای صادراتی کشور توسط کشتیرانی دریای خزر حمل میشود
-
بخشودگی جرایم مالیاتی اصناف و مشاغل آسیبدیده از اغتشاشات اخیر
-
قیمت ارز در بازار آزاد تهران ۶ آذر ۱۴۰۱/ قیمت دلار مشخص شد
-
قیمت سکه امروز یکشنبه ۶ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
قیمت طلا امروز ۶ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
قیمت خودرو در بازار ۶ آذر ۱۴۰۱مشخص شد
-
قیمت ارز دولتی امروز ۶ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
نرخ تورم نقطهای خانوارهای شهری و روستایی کاهشی شد
-
آخرین وضعیت درگاه ملی مجوز کسب و کار /بیشترین و کمترین شکایت ها از کدام بخش ها است؟
-
۳۲۷ واحد مسکن مهر مشکل حقوقی دارند
-
تورم، مهمترین عامل افزایش نرخ ارز
-
شاخص بورس امروز به یک میلیون و ۴۰۸ هزار واحد رسید
-
عملیات ساختمانی ۳۲۰ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن آغاز شد
-
سهمیه سوخت ناوگان دیزلی افزایش یافت/ توزیع نفتگاز روند مطلوب و روال عادی دارد
-
آمادگی سازمان بنادر برای جذب نیروی متخصص بومی در صنعت دریانوردی
-
قیمت ارز در بازار آزاد تهران ۵ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
قیمت طلا امروز ۵ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
قیمت سکه امروز شنبه ۵ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
قیمت خودرو در بازار ۵ آذر ۱۴۰۱ مشخص شد
-
امسال در دو مرحله سود سهام عدالت واریز میشود
-
بلندمدت شدن قراردادهای سوآپ، ایران را به هاب انرژی منطقه تبدیل میکند
-
اعلام توضیحات دلیل رشد اخیر پایه پولی توسط بانک مرکزی
-
فروش فوری ۳ محصول ایران خودرو از امروز
-
فروش جدید ۲۱۷۴ خودرو هایما، تارا و پژو۲۰۷ از هفته آینده در بورس
-
اضافه شدن ۱۵۰ واگن به ناوگان حملونقل کشور
-
پرداخت بیش از یک میلیون و ۳۲۸ هزار فقره وام ازدواج، فرزند و ودیعه مسکن
-
برنامه وزارت جهاد کشاورزی برای مرغهای مازاد موجود در بازار /مرغ منجمد با نرخ هر کیلو ۵۰ هزار تومان خریدوفروش میشود
-
سعودیها کاهش قیمت نفت را به سایر کشورها تحمیل کردند
-
دارو طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده از پرداخت مالیات معاف است/ افزایش ورودی کشتیها در لنگرگاه و اسکلهها
-
کشاورزی قراردادی مفیدترین روش برای خروج دولت از بازار کشاورزی است
-
آسیبهای اقتصادی ناآرامیها به بدنه کسبوکارها
-
۱۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهرها عملیاتی شده است
-
صیرفی مدیر روابط عمومی و امور بین الملل گروه پتروپارس شد
-
رشد ۴۷۰ درصدی انهدام کالای قاچاق در ۷ ماه امسال
-
پیگیری راهور برای قانون شدن، نقش نظارت پلیس بر واردات و تولید
-
سهمیه ۶۰ لیتری بنزین آذر امشب واریز میشود
-
اعضای شورای عالی بورس با استعفای عشقی مخالفت کردند
تور مشهد دانلود سریال پوست شیر آفر تور کیش بلیط هواپیما آنلاین بازار '; document.body.innerHTML += t; } }, 100);