اقتصادی

ترس از افت بیشتر قیمت سهام، دلیل تشکیل صف های میلیونی فروش

چهارشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۹ – ۰۸:۳۲ ترس از افت بیشتر قیمت سهام، دلیل تشکیل صف های میلیونی فروش

هنوز 2 ماه از پایان روزهای منفی بورس نگذشته بود که بازهم بازار سرمایه بر اثر بی تدبیری دولتمردان وارد فاز ریزش شد.

ترس از افت بیشتر قیمت سهام، دلیل تشکیل صف های میلیونی فروش

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در 6 ماه گذشته بورس روندی نزولی به خود گرفته است. بسیاری از سهامداران که به تشویق دولت وارد بازار سرمایه شده اند، تا 70 درصد از سرمایه خود را از دست داده اند.

دقیقا روز 16 مرداد و 3 روز قبل از آغاز ریزش تاریخی بورس، رئیس جمهور در هیئت دولت می گوید: «با شرایطی که بورس دارد صندوق‌های ما می‌تواند فعال‌تر بشود. بخش دولتی به تدریج بعد از سرمایه‌گذاری و به ثمر رساندن باید کم کم کنار بروند و صاحب سهام باشند و این برای آینده فعالیت آنها ثمربخش‌تر است. با شرایطی که بورس نشان می‌دهد اوضاع بهتر خواهد شد؛ مردم باید همه چیز را به بورس بسپارند».

مردم نیز در این مدت همه سرمایه های خرد خود را وارد بازار سرمایه کردند. اما نمی دانستند غول بورس همه سرمایه‌های آنها می‌بلعد و آنها تنها می توانند نظاره‌گر باشند که تصمیمات دولت و سازمان بورس، رفتار شرکت های حقوقی و نوسان گیران و در آخرین مرحله از این سرمایه سوزی، بازارگردانان چگونه چوب حراج به سرمایه هایشان می زنند.

کاهش 45 درصدی بازار سرمایه از 19 مرداد تا 20 آبان و کاهش 400 هزار واحدی شاخص کل طی هفته های گذشته، سهامداران حقیقی را با ضرر و زیان جدی مواجه کرده است. حتی صندوق پالایش یکم که قرار بود توزیع کننده ثروت و دارایی دولت میان مردم باشد، این روزها با 50 درصد کاهش قیمت مواجه شده است.

بسیاری از سهامداران که روز گذشته مقابل سازمان بورس تجمع کرده بودند، معتقدند: دولت هر کاری در توان داشته است، برای کسب سود و جبران کسری بودجه خود از بورس انجام داده است و حال که باید برای 50 میلیون سهامدار کاری کند و از بازار سرمایه حمایت کند، تنها وزیر اقتصاد می گوید: «برای صعودی شدن بورس باید برنامه‌ها اجرایی شود تا بتوان نتیجه آن را دید». اما نمی گوید کدام برنامه ها در حال اجرایی شدن است و سهامداران ضرر کرده تا چه زمانی باید منتظر بمانند.

باز هم تصمیماتی برای نمادهای شاخص ساز

بسیاری از کارشناسان، یکی از کورترین گره‌های بورس تهران در شرایط هیجانی مثبت و منفی را وجود محدودیت دامنه نوسان می دانند. قانونی که از زمان وضع تاکنون صدای بسیاری از تحلیلگران و سهامداران را درآوده است. این قانون اولین ضربه ای که بازار سرمایه وارد کرده است، عدم توانایی بازار و سهامداران حقیقی و حقوقی در پیدا کردن نقطه تعادل در بازار است. تشکیل صف های خرید و صف های فروش چند میلیونی و در برخی نمادها چند ده میلیونی نتیجه همین قانون است.

در حال حاضر شنیده شده است، سازمان بورس در پی کاهش درصد منفی سهم ها از 5 درصد به 2 درصد است. از دیگر سو، به دنبال افزایش رنج مثبت برخی نمادهای پرمعامله که شما بخوانید شاخص ساز از 5 درصد به 10 درصد می باشد. این شیوه تصمیم گیری برای برخی نمادها بازهم شائبه حمایت از چند نماد خاص در بازار سرمایه را تقویت می کند.

افزایش هیجان سهامداران در روزهای منفی بورس

با نگاهی به روندهای طی شده در ماه های اخیر می توان سهم هیجان سهامداران خرد در تشکیل صف های خرید و فروش را به وضوح مشاهده کرد. سهامداران می دانند نمادی که تنها 100 هزار سهم آن خرید و فروش می شود، در انتهای صف فروش چند میلیونی آن قرار می گیرند. این مساله به رفتارهای هیجانی افراد ارتباط زیادی دارد. البته باید تا حدودی به سهامداران خرد در این باره نیز حق داد. زیرا آنها به دنبال کاهش ضررهای خود هستند و می خواهند هرجایی که می شود از ضرر بیشتر جلوگیری کنند.

به نظر می رسد، شکسته شدن مداوم کف ‌های حمایتی، فعال شدن حد ضرر معامله‌ گران در بسیاری از نمادها، ترس از تداوم افت قیمت‌ سهام و جو هیجانی ناشی از کاهش نرخ دلار از مهم ‌ترین دلایل دیگری است که برای وضعیت این روزهای بورس تهران می ‌توان عنوان کرد.

به نظر می رسد معاملات روزهای آینده می تواند روند بورس در ماه های پایانی سال را تعیین کند. خروج پول حقیقی از بورس در روزهای گذشته به شدت نگران کننده بوده و در صورتی که این روند متوقف نشود، آینده بورس با خطر جدی مواجه خواهد شد.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

پر بازدید ها

پر بحث ترین ها

بیشترین اشتراک

بازار globe

اخبار کسب و کار تریبون هفت گردون بیمه رازی زمزم بایا لاستیک بارز رسپینا ایران فان هفت گردون بیمه رازی زمزم بایا لاستیک بارز رسپینا ایران فان

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − هشت =

دکمه بازگشت به بالا