سطح زیر کشت گیاهان دارویی در افق ۱۴۰۴ دوبرابر میشود
شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۰ – ۱۸:۱۵ سطح زیر کشت گیاهان دارویی در افق ۱۴۰۴ دوبرابر میشود
مدیرعامل اتحادیه سراسری گیاهان دارویی اعلام کرد: سطح زیرکشت گیاهان دارویی تا سال ۱۴۰۴ به ۵۰۰ هزار هکتار میرسد،
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پات، میثم مجیدی زاده مدیرعامل اتحادیه سراسری گیاهان دارویی با بیان اینکه اتحادیه مذکور در سال ۱۳۹۷ تاسیس شده است، گفت: بحث توسعه گیاهان دارویی طی چند سال اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته که از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت جهاد کشاورزی و سایر نهادهای مرتبط با این حوزه برای آن سند ملی تدوین شده است.
وی اضافه کرد: در واقع اقداماتی که در حوزه گیاهان دارویی انجام میشود براساس نیل به اهداف سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی است ضمن اینکه هم اکنون سطح زیرکشت گیاهان دارویی در کشور بالغ بر ۲۵۰ هزار هکتار است و براساس اهداف پیش بینی شده در سند مذکور باید در سال ۱۴۰۴ به ۵۰۰ هزار هکتار برسد.
مجیدی با اشاره به اینکه در صورت تحقق این هدف، علاوه بر تامین نیاز داخل توسعه صادرات نیز اتفاق میافتاد، گفت: ایران کشوری ممتاز و دارای رتبه بالا از نظر غنای گیاهی و تنوع زیستی و دارای ۱۱ اقلیم از سیزده اقلیم شناخته شده در جهان است و این ظرفیت منحصر به فرد نیاز به توجه ویژه دارد ولی متاسفانه با این وجود از نظر تولید گیاهان دارویی در رتبه خوبی قرار نداریم در حالی که به راحتی میتوانیم جزو چند کشور اول دنیا در زمینههای مختلف تولید ، فراوری و توسعه این حوزه باشیم.
این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه از حدود ۲۲۰ نوع گونه شناخته شده گیاهان دارویی در دنیا در کشور ما حدود ۱۸۰ گونه گیاهان دارویی وجود دارد و ۳۰ گونه در حال حاضر وارد کشور میشود.
مجیدی اضافه کرد: از این ۲۲۰ گونه ذکر شده حدود ۱۴۰ گونه آن در مراتع و به صورت خود رو، رشد میکنند و بالغ بر چهل گونه دیگر توسط شرکتهای تولیدی و بهره برداران کشور به شکل زراعی تولید میشود که طی سنوات گذشته اقدامات خوبی در زمینه زراعی سازی سایر گونههای مورد نیاز انجام شده است، به عنوان مثال یکی از گیاهانی که عمدتا در مراتع به صورت خودرو وجود داشت و برداشت بی رویه آن از طبیعت معمولا به منابع طبیعی ما آسیب میرساند آویشن بود که طی سالیان اخیر تولید زراعی آن افزایش چشمگیری داشته آویشن است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه در تولید برخی گیاهان دارویی از جمله زعفران و گل محمدی در رتبه اول جهان قرار داریم، گفت: هم اکنون سطح زیرکشت زعفران در کشور ما بین ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزار هکتار و سطح زیرکشت گل محمدی ۲۷ هزار هکتار است و این ظرفیت بی نظیری است که متقاضیان سرمایه گذاری به صورت تخصصی روی فرآوری و جلوگیری از خام فروشی این محصولات کار کنند.
مجیدی تصریح کرد: از جمله برنامههای اتحادیه سراسری گیاهان دارویی در سالجاری، تمرکز بر توسعه کشت این گیاهان در سراسر کشور است که یکی از مهمترین نتایج این اقدام توسعه صادرات ، ارز آوری و تقویت اقتصاد غیر نفتی خواهد بود.
وی با اشاره به برخی موانع موجود در این حوزه افزود: از جمله این موانع میتوان به دانش و اطلاعات کم بهره برداران درباره گیاهان دارویی اشاره کرد که این نیازمند ارائه برنامه آموزش یکپارچه در سطح کشور به صورت تئوری و عملی است ضمن اینکه نظر مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز ایجادهابهای منطقه ای در زمینه تولید گیاهان دارویی است به این ترتیب که ما در هر منطقه با توجه به شرایط اقلیمی ، امکانات مکانیزاسیون و فراوری ، مهارت بهره برداران و سایر عوامل موثر در تولید گونه مناسب گیاهان دارویی را انتخاب و با اجرای کشاورزی قراردادی سیاستهای درست تولید را اتخاذ و بهره برداران علاقمند را مورد حمایت قرار دهیم.
این فعال بخش خصوصی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تفاهم نامه چهارجانبه تامین تسهیلات مورد نیاز برای توسعه کشت گیاهان دارویی افزود: این تفاهم نامه اواخر سال ۱۳۹۹ میان وزارت جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه، بسیج سازندگی و صندوق کارآفرینی مهر امید منعقد شد و گام بسیاری بلندی در جهت رفع چالشهای تولید گیاهان دارویی بود.
مجیدی ادامه داد: چرا که یکی از مهم ترین مسائل بهره بردارن هزینههای مربوط به تامین اندامهای تکثیری بود که با این تفاهم نامه بخشی از هزینه مذکور جبران میشود.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه سراسری گیاهان دارویی نیز در برخی از استانهای کشور طی قراردادهایی با سازمانهای جهاد کشاورزی استانها و شهرستانها منعقد نموده است ، اقدام به تامین اندامهای تکثیری استاندارد برای کشاورزان کرده است، گفت: در حوزه دریاچه ارومیه، استان سیستان و بلوچستان و استان کردستان ما این کار را انجام داده ایم همچنین در استان اصفهان بویژه در شهرستانهای کاشان، نطنز، آران و بیدگل و شهرکرد نیزاقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری گیاهان دارویی با بیان اینکه راه توسعه صادرات این گیاهان از شبکههای تعاون روستایی میگذرد، از دولت خواست در جهت تقویت هر چه بیشتر این تعاونیها اقدام کند تا تحقق اهداف تعئین شده در سند ملی گیاهان دارویی تسهیل پیدا کند ، قطعا مدیران عامل تعاونیها در سطح کشور بهترین تسهیلگران هستند که در خط مقدم تولید همراه کشاورزانند.
مجیدی زاده افزود: در تفاهم نامه چهارجانبه ای که برای تامین تسهیلات توسعه کشت گیاهان دارویی منعقد شده، متاسفانه به نقش بخش خصوصی و تعاونیها توجه شایسته ای نشده و تسهیلات مذکور در اختیار سازمانهای جهاد کشاورزی استانها قرار میگیرد و از طریق آنها میان بهره برداران توزیع میشود در حالی که بهتر بود با توجه به رسالت و وظیفه ذاتی تعاونیها چنین وظیفه ای را بر عهده میگرفتند و دولت بر کار آنها نظارت میکرد به همین جهت درخواست ما از دولت این است که نسبت به اختصاص درصدی از این تسهیلات برای بهره برداران عضو تعاونیها تجدید نظر نمایند و تسهیلات مشخصی اختصاص دهند.
وی تاکید کرد: ما نیز علاوه بر تامین اندامهای تکثیری برای بهره برداران با نرخ مناسب در حوزه بازاریابی و فروش محصولات نهایی آنها نیز اعلام آمادگی میکنیم.
انتهای پیام/ب
اخبار مرتبط
پر بازدید ها
پر بحث ترین ها
بیشترین اشتراک
بازار