دوشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۹ – ۱۵:۲۴ نبود اراده بانک مرکزی بزرگترین مانع شفافیت تراکنشهای بانکی است
در حالی رئیسکل بانک مرکزی بر ضرورت ساماندهی تراکنشهای بانکی در راستای اصلاح نظام بانکی تاکید دارد که نبود اراده بانک مرکزی بزرگترین مانع شفافیت تراکنشهای بانکی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اخیرا عبدالناصر همتی رئیسکل بانک مرکزی در پستی اینستاگرامی به بیان کلیاتی از برخی از اقداماتی که برای اصلاح نظام بانکی ایران صورت گرفته است، پرداخت. همتی در بندی از این توضیحات اینگونه به ساماندهی تراکنشهای بانکی اشاره کرد: «وضع مقررات جدید در تراکنشهای بانکی: تفکیک حسابهای تجاری اشخاص، محدودیت در تراکنشهای اشخاص حقیقی و لزوم ارائه اسناد مثبته جهت اشخاص حقوقی و نیز حسابهای تجاری، معرفی ضوابط جدید در بخشی از تراکنشها و مبادرات چکهای تضمینی برای مقابله با پولشویی».
اجرایی شدن موارد فوق درباره ساماندهی تراکنشهای بانکی نهتنها میتواند راهگشای نظام بانکی کشور باشد بلکه حلکننده بسیاری از معضلات این روزهای اقتصاد ایران همچون کسری بودجه، فساد و شناسایی اقشار آسیبپذیر خواهد بود. درواقع، دولت میتواند بجای تلاش بیوقفه برای انتشار اوراق به روشهای مختلف با ساماندهی تراکنشهای بانکی مقدمات رفع تمام معضلات فعلی را فراهم آورد.
*فرار مالیاتی گسترده نتیجه ساماندهی نکردن تراکنشهاست
در حال حاضر، ساماندهی نکردن تراکنشهای بانکی در کشور به فرارهای مالیاتی گسترده منجر شده است. کارشناسان با مقایسه نسبت ۷ درصدی مالیات به تولید ناخالص داخلی ایران با میانگین ۱۴ درصد جهانی حداقل فرار مالیاتی در ایران را ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد میکنند. این نسبت در کشورهای OECD ۲۵ الی ۳۰ درصد است.
برای درک بیشتر اهمیت بررسی تراکنش های بانکی برای جلوگیری از فرار مالیاتی میتوان به اظهارات میدرحیدر رضوی مدیرکل امور مالیاتی استان زنجان در تاریخ 22 مردادماه امسال اشاره کرد. وی گفت: «در استان ۱۴۴ مؤدی مالیاتی را شناسایی کردیم که مالیات پرداختی آنها ۲۱ میلیارد تومان بود. با توجه به اسناد و مدارکی که سامانهها در اختیار ما قرار داد و نیز بررسی تراکنشهای بانکی، توانستیم این مبلغ را به ۳۰۲ میلیارد تومان برسانیم».
یکی دیگر از اقشار پیشگام در فرار مالیاتی، وکلا و پزشکان هستند. منابع غیررسمی فرار مالیاتی وکلا را حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان و فرار مالیاتی پزشکان را حدود 6.8 هزار میلیارد تومان تخمین می زنند. کیانوش اسحاقی وکیل دادگستری درباره این موضوع گفت: «انسانیمحور بودن فرایند ابطال تمبر و دیگری نبودن سازوکار مشخص برای تعیین حقالوکاله دریافتی وکلاست. ایجاد شفافیت در تراکنشهای مالی و فاکتورهای الکترونیکی راهی است که میتواند جلوی این ابهامات را بگیرد».
* مبارزه با حسابهای اجارهای و سوداگری در بازارها معطل ساماندهی تراکنش های بانکی
جدا از مسئله فرارهای مالیاتی، مقابله با پدیده حسابهای اجارهای نیز از شاهراه ساماندهی تراکنشهای بانکی میگذرد. افراد برای پولشویی و یا فرار مالیاتی تراکنشهای خود را با کارت دیگران انجام میدهند تا از دید نهادهای مربوطه دور بمانند. به همین دلیل، با تفکیک حسابهای تجاری از شخصی و سقف گذاری برای حسابهای شخصی با توجه به سوابق گردش مالی آنها میتوان بهخوبی با این پدیده مقابله کرد. در همین رابطه، سرهنگ پرسا رئیس پلیس فتا گلستان در مصاحبه با یکی از رسانه ها در تاریخ 23 مردادماه با اشاره به افزایش جرائم مربوط به اجاره حسابهای بانکی در این استان گفت: «شهروندان به خاطر داشته باشند که از طریق اجاره حساب بانکی یا کارت بانکی آنها، نهتنها در سایتهای قمار و شرطبندی، بلکه موارد مجرمانه دیگری مثل پـولشـویـی، کلاهبرداریهای مـالـی، فـرار مـالیـاتی و … نیز امکان دارد صورت بگیرد که هرکدام از این جرائم، مجازات خاص خود را دارد».
علاوه بر موارد فوق، با ساماندهی تراکنشهای بانکی میتوان بهراحتی از سوداگری دلالان در بازارهای غیر مولد همچون ارز، طلا، مسکن و… جلوگیری کرد و به این ترتیب مانع از ایجاد تورم در این بازارها بخاطر دلالی سوداگران شد.
*نبود اراده بانک مرکزی بزرگترین مانع شفافیت تراکنشهای بانکی است
باوجود اهمیت ساماندهی تراکنشهای بانکی برای اقتصاد ایران و در عین تأکید شخص رئیسکل بانک مرکزی بر ساماندهی تراکنشهای بانکی، اما روند تحولات در این زمینه در سال های اخیر بسیار کند بوده است. به عنوان مثال، میتوان به بیتوجهی نظام بانکی به بند ح تبصره ۱۶ قانون بودجه ۹۸ اشاره کرد که به تفکیک حسابهای شخصی و تجاری تأکید داشت و نهایتا اجرایی نشد.
البته بیتوجهی به اجرای این ماده از قانون بودجه 98 تنها کمکاری نظام بانکی در مسیر تحقق ساماندهی تراکنشهای بانکی نبوده است. کمکاری دیگر نظام بانکی در این زمینه همکاری نکردن با سازمان امور مالیاتی است. در آخرین واکنش به این کمکاری نظام بانکی، اخیرا محمود علیزاده معاون حقوقی و فنی سازمان امور مالیاتی در کنار تهدید نظام بانکی به برخورد قضایی، درباره وضعیت همکاری بانک مرکزی با این سازمان گفت: «بانک مرکزی باید اطلاعات تراکنشها را از طریق بانکها به سازمان امور مالیاتی بدهد. تاکنون سعی شده ارتباط وب سرویس برقرار شود اما هنوز موفق نشدهایم آنطور که در نظر داریم، اطلاعات را در اختیار بگیریم. این اطلاعات شامل تراکنش فعالان اقتصادی و تفکیک اطلاعاتی آنها میشود».
با توجه به آنچه گفته شد، به نظر میرسد بزرگترین مانع بر سر اجرایی شدن اقدامات بانک مرکزی برای ساماندهی تراکنش های بانکی که رئیسکل بانک مرکزی به آن اشاره کرده است، نبود اراده اجرای آنها در همین نهاد است.
انتهای پیام/
بازار
اخبار کسب و کار
Error loading HTML
به گزارش گروه ورزشی خبرگزاری دانشجو، تیم ملی فوتبال ایران موفق شد در هفته پنجم…