برق امید زمینه افزایش تعرفه پرمصرفها را مهیا میکند؟
يکشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۹ – ۱۴:۵۳ برق امید زمینه افزایش تعرفه پرمصرفها را مهیا میکند؟
در شرایطی که طرح برق امید زمینه افزایش 15 درصدی برق پرمصرفها را مهیا کرده اما به نظر میرسد این رقم منجر به صرفه جویی این در این انرژی نمیشود و شرکت توانیر برای افزایش اثرگذاری این طرح باید تعرفه برق پرمصرفها را به صورت پلکانی و تاسقف 50 درصد افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، نظام تعرفهگذاری حاملهای انرژی کشور از ابتدای انقلاب تاکنون دست خوش تغییرات متعددی شده و طرحها لوایح گوناگونی نظیر هدفمندی یارانهها زمینه تغییر ساختار تعرفهگذاری کشور را مهیا کرده است.
در همین ارتباط، آخرین طرح مصوب شده در زمینه اصلاح نظام تعرفهگذاری کشور به طرح برق امید باز میگردد. به استناد جزئیات ارائه شده از این طرح قرار است، هزینه انرژی برق کممصرفها برای اولین بار در کشور شامل تخفیف ۱۰۰ درصدی شود. همچنین سایر مشترکین خوش مصرف و پرمصرف نیز با استفاده از آموزشهای ایجاد شده میتوانند به جرگه مشترکین کممصرف بپیوندند و با مصرف کمتر از ۱۰۰ کیلووات انرژی برق در هر ماه از تخفیف ۱۰۰ درصدی برق استفاده کنند.
به گزارش فارس، پس از مطرح شدن طرح برق امید شاهد اظهارات کارشناسان و مسئولین مربوط پیرامون این طرح بودیم. در همین ارتباط یکی از نقدهای مطرح شده نسبت به این طرح بحث افزایش قیمت ۱۵ درصدی تعرفه انرژی برق پر مصرفها باز میگردد. در ادامه این گزارش ضمن بررسی جزئیات افزایش ۱۵ درصدی قیمت برق پر مصرفها نسبت به بررسی اظهارات کارشناسی پیرامون این حوزه اقدام خواهیم کرد.
*چرا برق پر مصرفها گران نمیشود؟
افزایش ۱۵ درصدی قیمت برق پر مصرفها نخستینبار پس از انتشار مصوبه هیئت وزیران پیرامون طرح برق امید عنوان شد. بلافاصله پس از آن بسیاری از فعالان صنعت برق ضمن ارائه انتقاد از این افزایش قیمت، طرح برق امید و رایگان شدن هزینه برق کممصرفها را نمایشی برای افزایش قیمت برق مطرح کردند. در این بین این سوال به وجود میآید که چرا برق پر مصرفها نباید گران شود؟
در همین راستا، به منظور پاسخ به سوال مطرح شده به سراغ محمد پورحمید، کارشناس صنعت برق رفتیم. این کارشناس حوزه برق، ضمن اشاره به لزوم افزایش قیمت برق پر مصرفها گفت:« وزارت نیرو به منظور رساندن هر کیلووات برق به درب منزل مشترکان، متحمل ضرر نزدیک به ۲۰۰ تومانی میشود و این مبلغ را تحت عنوان یارانه انرژی به مردم پرداخت میکند.»
وی با در بیان این نکته که مشترکان برق هرچقدر بیشتر از انرژی برق استفاده کنند، یارانه بیشتری را نیز دریافت میکنند، گفت:« با توجه به خلاء نظام تعرفهگذاری پلکانی در صنعت برق، مشترکان هرچه بیشتر مصرف کنند از یارانه انرژی بیشتری منتفع میشوند و این نکته سبب نقض عدالت در حوزه انرژی کشور میشود.»
*مشترکان پرمصرف ۶ برابر کم مصرفها برق استفاده میکنند
بیعدالتی در حوزه توزیع انرژی مسئلهای است که بارها مورد تاکید متولیان سیاستگذاری انرژی کشور قرار گرفته است. در یکی از آخرین اظهار نظرها پیرامون این حوزه، رضا اردکانیان، وزیر نیرو با اشاره به نادرست بودن نظام تعرفهگذاری انرژی کشور، گفت:« در واحد خانواده ما مشترکانی با عنوان پر مصرف داریم که شاید تعداد آنها نصف مشترکان کممصرف باشد اما مصرف انرژی آنها ۶ برابر مصرف مشترکان کممصرف است.»
مسئله نقض عدالت در توزیع انرژی و اختصاص یارانهها در این حوزه زمانی مورد توجه قرار میگیرد که بدانیم، اکثریت مشترکان پر مصرف جزء دهکهای بالای درآمدی کشور ردهبندی میشوند. بنابراین بخش عمدهای از یارانه پرداختی انرژی برق توسط دولت به جیب پرمصرفهای ثروتمند میرود.
*قیمت برق پرمصرفها در طرح برق امید تا ۵۰ درصد افزایش یابد
نکته قابل توجه در ارتباط با راهکار پرداخت عادلانه یارانه انرژی در کشور توجه به تعرفهگذاری پلکانی قیمت برق است. در همین خصوص، مهدی هاشمزاده، کارشناس اقتصادی با اشاره به تشریح نظام تعرفهگذاری پلکانی، گفت:« یکی از مرسومترین شیوههای مورد استفاده در دنیا برای تعیین قیمت برق استفاده از تعرفههای پلکانی است.»
وی در بیان نقاط مثبت تعرفهگذاری پلکانی، گفت:« مصرف انرژی امری اختیاری است و هرکس به هر میزانی که میتواند از آن استفاده کند اما در شرایطی که شما اقدام به مصرف زیاد برق میکنید باید هزینه واقعی آن را بپردازید و این هزینه از بودجه عمومی کشور در قالب یارانه انرژی پرداخت نشود.»
هاشم زاده، با اشاره به طرح برق امید گفت:« یکی از اساسیترین نقاط ضعف طرح برق امید، افزایش ثابت و بدون پلکان قیمت برق پر مصرفها است، زیرا افزایش 15 درصدی برای این مشترکان نمیتواند زمینه کاهش مصرف را فراهم کند.»
این کارشناس اقتصادی، ضمن ارائه پیشنهاد پلکانی کردن تعرفه برق پرمصرفها در طرح برق امید، تاکید کرد:« شرکت توانیر باید برای اصلاح این طرح برق پر مصرفها را با تعرفه پلکانی محاسبه کرده و برای مصارف بالا تا 50 درصد افزایش قیمت را اعمال کند.»
بررسیهای صورت گرفته در ارتباط با افزایش تعرفه برق پر مصرفها مشخص کننده آن است که تحقق عدالت در بخش پرداخت یارانههای انرژی کشور، نیازمند توجه جدی نسبت به این حوزه است. در حقیقت پرمصرفها باید هزینه واقعی انرژی برق را بپردازند نه اینکه از جیب سایر مردم نسبت به روشن کردن کاخها و مجالس مجلل خود اقدام کنند.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
پر بازدید ها
پر بحث ترین ها
بیشترین اشتراک
بازار
اخبار کسب و کار