همبستگیِ محبت و خشیت نزد اسطورهها
پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۹ – ۱۹:۰۸ همبستگیِ محبت و خشیت نزد اسطورهها
غَلَیانِ عاطفه و احساس، ویژگی برجسته این اُسوه پهلوانان و اسطوره های تاریخ است، پس از شهادتِ همسرش فاطمه(س) شبی نبود که فریاد گریه هایش به گوش نرسد و چون همدمی نداشت، اشکهایش را در چاه می ریخت.
به گزارش خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری فارس، روح الله سلگی استاد دانشگاه طی یادداشتی به مناسبت سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی نوشت: اسطوره در مَسلک و مَشرب ایرانیان جایگاه ویژه ای دارد، کلمه ای با دریایی مفهوم و معنا.
"رقّت قلب" و رافت و اُلفت در برابر دوستان و صلابت و ابهت در برابر دشمنان صوفیان و عارفانِ سده های اول تاریخ پس از اسلام بی دلیل نبود که علیرغم هژمونیِ ساختار سیاسی تسنن، مولا علی را اُسوه فتوت و مُرشد و مراد خویش برگزیدند، علی که درب خیبر را با ضربتی از جا می کَند آنچنان رقیق القلب است که می گوید چشمی که از اشک خشک شود گنهکار است.
غَلَیانِ عاطفه و احساس، ویژگی برجسته این اُسوه پهلوانان و اسطوره های تاریخ است، پس از شهادتِ همسرش فاطمه(س) شبی نبود که فریاد گریه هایش به گوش نرسد و چون همدمی نداشت، اشکهایش را در چاه می ریخت.
مولانا در وصف این جمع اضداد علی(ع) میگوید: " در شجاعت شیر ربانیستی در مروت خود کی داند کیستی"
او به راستی رهبان الیل و اسد النهار بود و خداوند به خشیتِ شبانه علی شجاعت در روز عطا کرد.
امام سجاد هم به هر دو مفهومِ خشیت و محبت اشاره می کند: اللّهُمَّ إنّی أسْألُکَ أنْ تَملَأَ قلبی حُبّا لکَ ، و خَشْیَةً مِنکَ
روح هر چقدر بزرگتر، رقیقتر و رئوفتر و مهربانتر، عرفا بر خلاف فلاسفه، انسان را حیوان ناطق نمی دانند که انسان را حیوانِ عاشق می دانند.
در مسلکِ محبت، انسانها برابرند و برتری وجود ندارد: "بنازم به بزم محبت که آنجا گدایی به شاهی برابر نشیند"
بذر محبت در وجود آدمی خدا نهاده و خداداده است و انسانِ فارغ از آن از این دایره انسانیت خارج است به تعبیر سعدی "تو خود چه آدمیی کز عشق بی خبری" و البته عشقِ به مربوب مقدمه عشق به رب است، خواه کلمینی یا حمیرای رسول الله باشد خواه نجوای او با الله، باز به تعبیر مولانا "عاشقی گر زین سر و گر زان سرست عاقبت ما را بدان سر رهبرست"
یا به تعبیر ملاصدرا در اسفار اربعه، عشقِ به "حسان الوجوه"
مجالست، مقارنت و موانستِ دو ضد یعنی خشیت و محبت، ویژگی برجسته اسطوره هاست
رقیق القلبی در کنار صلابت و شجاعت در اسطوره های تاریخ تجلی پیدا کرده است چه در شرق عالم، جواهر لعل نهرو و گاندی با ریشه بودا هندو و چه مبتنی بر عرفان شیعی، امام خمینی و فرزند مکتبش حاج قاسم و حسن نصرالله و چه در غربِ عالم چه گوارا و… با آموزه های مارکسیستی
گِلِ انسانهای بزرگ را با پیمانه عشق سِرشتند
گِل آدم بسرشتند و به پیمانه زدند…
انتهای پیام/
پر بازدید ها
پر بحث ترین ها
بیشترین اشتراک
بازار
اخبار کسب و کار