اقتصادی

جزئیات عملکرد بودجه ۹۹/ دولت تنخواه بانک مرکزی را پس نداد+ جدول

سه‌شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ – ۰۴:۰۵ جزئیات عملکرد بودجه ۹۹/ دولت تنخواه بانک مرکزی را پس نداد+ جدول

گزارش مقدماتی از عملکرد قانون بودجه سال ۹۹ نشان می‌دهد دولت با کمک برداشت از منابع صندوق توسعه ملی، مجوزهای سران قوا برای اتشار اوراق مالی مازاد و نهایتا پس ندادن تنخواه بانک مرکزی توانست ۹۸ درصد بودجه را محقق کند.

جزئیات عملکرد بودجه ۹۹/ دولت تنخواه بانک مرکزی را پس نداد+ جدول

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، آمار و ارقام مقدماتی عملکرد بودجه سال 99 از تحقق 98.5 حکایت دارد.

به گفته مسئولان سازمان برنامه و بودجه سال 99 یکی از سخت‌ترین سال‌های پس از تحریم‌های نفتی ظالمانه در سال 97 بوده که مشکلات زیادی را کشور، اقتصاد و مردم تحمیل کرد.

با این حساب، آمارها و گزارش‌های مقدماتی که از عملکرد بودجه به گوش می‌رسد دولت توانسته با کمک منابع صندوق توسعه ملی، مصوبات سران قوا و به لطف فروش اوراق بخشی از کمبود منابع بودجه را پوشش دهد.

منابع عمومی قانون بودجه سال 99 بیش از 571 هزار میلیارد تومان بود که طبق آخرین آمار 563 هزار میلیارد تومان عملکرد داشته و 98.5 درصد آن محقق شده است.

منابع عمومی از سه بخش درآمدهای عمومی (مالیات، متفرقه، جرایم و خسارات، فروش کالا و خدمات)، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (نفت و فرآورده‌های نفتی، فروش اموال منقول و غیرمنقول) و واگذاری دارایی‌های مالی (اوراق مالی و اسلامی، فروش سهام شرکت‌های دولتی، استفاده از منابع صندوق توسعه ملی) تشکیل می‌شود.

1- درآمدهای عمومی

عمده این درآمدها در بخش مالیات و گمرک است که در سال گذشته 188 هزار میلیارد تومان وصول شده که تحقق 92 درصدی نسبت به رقم مصوب 204 هزار میلیارد تومانی دارد.

به گفته محمد مسیحی معاون سازمان مالیاتی، در سالی که گذشت سازمان امور مالیاتی موفق شد 192.5 هزار میلیارد تومان مالیات وصول کند که تحقق 107 درصدی نسبت به رقم مصوب قانون بودجه سال قبل دارد. همچنین رقم محقق شده 37 درصد بالاتر از عملکرد سال 98 محسوب می‌شود.

به گزارش فارس، علت بالاتر بودن رقم عنوان شده از سوی سازمان امور مالیاتی به دلیل قید شدن تهاتر بخشی از بدهی‌ها به عنوان درآمد یا وصولی این سازمان است.

گزارش مقدماتی از عملکرد بودجه سال 99 -ارقام به هزار میلیارد تومان
عنوان مصوب بودجه عملکرد درصد تحقق
منابع عمومی بودجه 571 563 98.5
درآمدهای عمومی 289 279 92
واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (نفت و فرآورده‌های نفتی ) 57 12.5 22
واگذاری دارایی‌های مالی 175 243
مصارف
اعتبارات هزینه‌ای 436 452
تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (طرح‌های عمرانی) 88 69
تملک دارایی‌های مالی (بازپرداخت اوراق) 47 42

2- واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای

بخشی از این سرفصل به صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی باز می‌گردد که به گفته مسئولان سازمان برنامه و بودجه تاکنون 12 هزار و 500 میلیارد تومان در حساب‌ها نشسته است که 22 درصد رقم مصوب (57 هزار میلیارد تومانی) را پوشش داده است.

دیگر منبع درآمدی این بخش فروش اموال منقول و غیرمنقول نیز حدود هزار میلیارد تومان عملکرد داشت.

3- واگذاری دارایی‌های مالی

عملکرد مقدماتی این بخش 243 هزار میلیارد تومان بوده که رقم مصوب بودجه 175 هزار میلیارد تومان است و درصورتی که مصوبه سران قوا برای انتشار 125 هزار میلیارد تومان اوراق به آن اضافه شود 300 هزار میلیارد تومان خواهد بود که تحقق 81 درصدی دارد.

سهم اوراق مالی و اسلامی 78 هزار میلیارد تومان با تحقق 88.6 درصدی ثبت شد. رقم مصوب 88 هزار میلیارد تومان بود. همچنین با توجه به مجوز انتشار 125 هزار میلیارد تومان اوراقی که دولت از سران قوا گرفت 123 هزار میلیارد تومان آن منتشر شده است. در مجموع 201 هزار میلیارد تومان اوراق فروخته شد.

از سوی دیگر، از محل فروش سهام یا همان خصوصی سازی از طریق واگذاری صندوق‌ها در بورس بالغ بر 35 هزار میلیارد تومان درآمد برای دولت بدست آمد.

همچنین 35 هزار میلیارد تومان نیز از محل ردیف استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برداشت صورت گرفت که مربوط به دو بخش بند «ه» تبصره 4 بودجه و نیز مابه التفاوت 16 درصدی سهم واریزی صادرات نفت به صندوق توسعه ملی می‌شود.

به گزارش فارس، همچنین بیش از 22 هزار میلیارد تومان تنخواه بانک مرکزی که طبق قانون روزهای نخست هر سال دریافت می‌شود براساس مصوبات ستاد تحریم هنوز تسویه نشده است. مسئولان سازمان برنامه و بودجه معتقدند دولت از بانک مرکزی بابت منابع صندوق توسعه ملی طلب دارد.

براین اساس هنوز بخشی از اوراق منتشر شده و هزینه‌های جمعی خرجی برخی ردیف‌ها و دستگاه‌ها جمع بندی و نهایی نشده است.

*مصارف بودجه

اعتبارات هزینه‌ای عمده‌ترین مصارف بودجه را تشکیل می‌دهد که در سال 99 بالغ بر 452 هزار میلیارد تومان برای این بخش پرداخت شد. باتوجه به رقم مصوب 436 هزار میلیاردتومانی بودجه تحقق 103.6 درصدی دارد.

بخش دیگر به اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای یا همان طرح‌های عمرانی باز می‌گردد که طبق آخرین گزارش منتشره 69 هزار میلیارد تومان پرداختی وجود داشته است که تحقق 78 درصدی را نشان می‌دهد.

بخش سوم شامل تملک دارایی‌های مالی که مربوط به بازپرداخت سررسید اوراق منتشر شده است که 42 هزار میلیارد تومان بوده و با توجه به رقم مصوب 47 هزار میلیارد تومانی 89 درصد تحقق یافته و احتمالا در گزارش نهایی به طور کامل تسویه خواهد شد.

*تکلیف تنخواه بانک مرکزی

به گزارش فارس، طبق قانون بودجه سال 1400 دولت می‌تواند 41 هزار میلیاردتومان تنخواه از بانک مرکزی دریافت کند که این مسئله روی پایه پولی که در نهایت منجر به تورم می‌شود موثر باشد. براساس شنیده‌ها تاکنون 20 هزار میلیارد تومان تنخواه دریافت شده است.

برآوردها نشان می‌دهد هر ماه دولت برای تامین هزینه‌ها بیش از 50 هزار میلیارد تومان منابع نیاز دارد. فقط در فروردین ماه که هنوز بخشی از افزایش حقوق‌ها اعمال نشده قریب به 43 هزار میلیارد تومان عملکرد وجود داشت.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

پر بازدید ها

پر بحث ترین ها

بیشترین اشتراک

بازار globe

اخبار کسب و کار تریبون بیمه رازی زمزم بیمه رازی زمزم

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + شانزده =

دکمه بازگشت به بالا