دورخیز غولهای نفتی برای ورود به صنعت انرژیهای پاک
دوشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۹ – ۰۶:۲۳ دورخیز غولهای نفتی برای ورود به صنعت انرژیهای پاک
جدای از موضوع آلاینده بودن سوختهای فسیلی، بخش قابل توجهی از چشم انداز آینده صنعت انرژی در جهان حول محور انرژیهای پاک میگردد و در این بین بسیاری از شرکتهای نفتی تلاش میکنند از این قافله باز نمانند.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از ان اس انرژی، نفت و گاز همواره جزو آلودهترین حوزهها در صنعت انرژی محسوب میشود اما شرکتهای بزرگ نفتی در تلاش برای تمیز کردن ساختار اقتصادی، سرمایهگذاری در فناوریهای مربوط به انرژیهای تجدید پذیر را آغاز کردهاند.
از مجموع 6 شرکت بزرگ نفتی شامل بریتیش پترولیوم، شل، شورون، توتال، انی و اگزون موبیل بسیاری از آنها میلیاردها دلار در پروژههای مربوط به انرژی پاک سرمایهگذاری کردند. البته سؤال اینجاست که آیا میزان سرمایهگذاریها کافی بوده است یا خیر.
علیرغم رشد در حوزه تولید انرژیهای پاک شرکتهای بزرگ نفتی در سال 2018 تنها یک درصد از بودجه خود را به برنامههای مربوط به انرژیهای تجدید پذیر اختصاص دادند.
ماتیاس جیپیگل، استاد اقتصاد دانشگاه نفت و معدن ملک فهد عربستان طی گزارشی که در نوامبر سال 2019 منتشر شد به موضوع رویکرد شرکتهای بزرگ در قبال انرژیهای تجدید پذیر پرداخت.
وی در گزارش خود با عنوان «استراتژی انرژیهای تجدیدپذیر شرکتهای بزرگ نفتی» به این موضوع پرداخت که چگونه تولید نیرو از باد و خورشید روز به روز در صنعت انرژی از اهمیت بیشتری برخوردار میشود و اینکه شرکتهای بزرگ نفتی به صورت تدریجی خود را در مسیر تغییر رویکرد از نفت و گاز به انرژیهای تجدید پذیر جای میدهند.
این استاد دانشگاه در گزارش خود نوشت: شرکتهای نفتی به شدت در تلاش هستند تا بفهمند چگونه میتوان جایگزینی برای نفت که محل اصلی تامین درآمد آنها است، بر مبنای منافع بلند مدت این شرکتها یافت.
پیگل ادامه داد: علاوه بر این، افزایش نگرانیها نسبت به تغییرات آب و هوایی جهان در پس توافقنامه پاریس ممکن است مزید بر علت تقویت استراتژی شرکتهای بزرگ نفتی در رفتن به سمت انرژیهای تجدید پذیر و کاهش میل به سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی باشد.
در ادامه گزارش به نحوه سرمایهگذاری 6 شرکت بزرگ نفتی در حوزه انرژیهای پاک میپردازیم.
* بریتیش پترولیوم
شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم نخستین شرکت نفتی بزرگ بود که خود را متعهد به سرمایهگذاری در پروژههای مربوط به انرژیهای تجدید پذیر نظیر باد و خورشید میدانست و این مسیر را از سال 1980 آغاز کرد.
پس از حادثه نشت نفت از سکوی نفتی دیپ واتر هورایزن در خلیج مکزیک که آسیب جدی به منافع BP وارد کرد، شرکت بریتیش پترولیوم تمام سرمایهگذاریهای قبلی در انرژی پاک که بین 8 تا 10 میلیارد دلار برآورد میشد را متوقف کرد.
البته این شرکت هنوز هم ظرفیت تولید 2200 مگاوات برق بادی را در آمریکا دارد و طی سالهای گذشته دوباره سرمایهگذاری در انرژیهای تجدید پذیر را از سر گرفتند.
بریتیش پترولیوم در سال 2017 معادل 200 میلیون دلار برای خرید 43 درصد شرکت لایتسورس که بزرگترین شرکت مجری پروژههای برق خورشیدی در اروپا به شمار میرود، سرمایهگذاری کرد.
در سال 2018 هم بریتیش پترولیوم سه مورد سرمایهگذاری برای تولید انرژیهای پاک و کم کربن انجام داد که از جمله آنها سرمایهگذاری در حوزه شارژ سریع باتری خودروهای برقی بود.
بریتیش پترولیوم همچنین 5 میلیون دلار در شرکت سریوایر آمریکا سرمایهگذاری کرد که این شرکت هم در زمینه ایجاد زیرساختهای شارژ سریع خودروهای برقی فعالیت میکنند.
این شرکت در ادامه 160 میلیون دلار هم برای خرید شرکت شارژمستر که بزرگترین شبکه ارائه دهنده ایستگاههای شارژ برای خودروهای برقی در انگلیس بود هزینه کرد.
این سرمایهگذاری به BP این امکان را دارد که در کنار 1200 پمپ بنزینی که در اختیار دارد 6500 ایستگاه شارژ مستر را هم در اختیار بگیرد.
* شل
ارزیابیها حاکی از آن است که بین سالهای 2016 تا 2020 شرکت رویال داتشل هلندی انگلیسی 4 تا 6 میلیارد دلار در زمینه تولید انرژیهای پاک و تجدید پذیر سرمایهگذاری کردند اما کمتر از یک سال پیش روزنامه گاردین گزارش داد که این رقم خیلی کمتر از این حرفهاست.
از سال 2016 "استراتژی انرژیهای نو" این شرکت کلید خورد که شامل ورود به حوزههای مختلف از جمله تولید برق بادی و خورشیدی، شارژ خودروهای برقی، و همچنین رفتن به سمت تشویق استفاده از خودروهای الکتریکی با سلولهای سوختی هیدروژنی بود.
تنها در سال 2016 شل حدود دو میلیارد دلار برای تولید برق و انرژیهای کم کربن سرمایهگذاری کرد.
در سال 2017 هم شل شرکت فرست یوتیلیتی انگلیس را که در زمینه توزیع برق و گاز فعالیت میکرد خرید و پس از ان هم نیوموشن که بزرگترین شرکت شارژ خودروهای الکتریکی در اروپا بود را به تملک خود درآورد.
این شرکت هلندی-انگلیسی در سال 2018 معادل 44 درصد شرکت سیلیکون رنچ آمریکا را که در زمینه تولید برق خورشیدی فعالیت میکرد به مبلغ 200 میلیون دلار خرید و 20 میلیون دلار دیگر نیز در شرکت هندی تولید انرژیهای تجدید پذیر هاست پاور سرمایهگذاری کرد.
* توتال
شرکت توتال فرانسه برنامه سرمایهگذاری 500 میلیون دلار سالانه در فناوریهای مربوط به تولید انرژیهای پاک را در پیش گرفته است.
این رقم معادل سه درصد کل هزینهکرد سرمایهای توتال به شمار میرود و این شرکت قصد دارد این سهم را طی 20 سال آینده به 20 درصد افزایش دهند.
طی 10 سال گذشته شرکت توتال سرمایهگذاریهای متعددی را در حوزه انرژیهای پاک داشته که از جمله آنها میتوان به تخصیص 1.4 میلیارد دلار برای خرید 60 درصد سهام شرکت تولید برق خورشیدی سان پاور آمریکا در سال 2011 اشاره کرد.
توتال قصد دارد تا به یکی از شرکتهای پیشرو در زمینه تولید برق خورشیدی در جهان تبدیل شده و تا کنون از ظرفیت تولید 1.6 گیگاوات برق خورشیدی را برای خود ایجاد کرده و میخواهد طی 5 سال آینده این رقم را به 5 گیگاوات افزایش دهد.
در سال 2016 این شرکت، شرکت تولید باتری سافت فرانسه را 1.1 میلیارد دلار خرید و 224 میلیون دلار هم برای خرید شرکت تولید تجهیزات نیروی پاک لامپریس به بلژیک پرداخت.
توتال همچنین 74 درصد سهام شرکت توزیع نیروی برق دیرکت انرژی فرانسه را به قیمت 1.7 میلیارد دلار در سال 2018 خریداری کرد و این مسئله باعث شد تا توتال به یکی از اصلیترین شرکتهای فعال در توزیع نیروی برق در فرانسه تبدیل شود.
* انی
اگرچه انی خیلی در زمینه رقابت با دیگر شرکتهای نفتی برای سرمایهگذاری در انرژیهای پاک و تجدید پذیر رقابت نکرده اما این شرکت ایتالیایی قصد دارد تا در آینده در حوزه انرژیهای پاک سرمایهگذاری کند.
در سال 2014 انی نخستین بار در جهان یک پالایشگاه فرآوردههای نفتی را به یک پالایشگاه تولید سوخت زیستی تبدیل کرد که سوخت هواپیما، دیزل زیستی، نفتای پاک، و گاز مایع زیستی تولید میکند.
انی همچنین با هدف افزایش ظرفیت خود برای تولید برق بادی همکاری خود با شرکت انرژیهای تجدید پذیر GE فرانسه و اکواینور نروژ را کلید زد.
منابع انرژیهای پاک یکی از اصلیترین موضوعات در همکاریهای انی با دیگر شرکتهاست و بر اساس برنامهریزیهای این شرکت بین سالهای 2018 تا 2021 با سرمایهگذاری 1.2 میلیارد دلاری انی باید ظرفیت نصب شده یک گیگاوات برق از انرژیهای تجدید پذیر را فراهم کرده و این رقم را تا سال 2025 به 5 گیگاوات برساند.
* شورون
سرمایهگذاریهای شورون در انرژیهای تجدید پذیر خیلی قابل توجه نیست و این شرکت هیچ هدف گذاریی برای رفتن به سمت فناوریهای مرتبط با انرژیهای پاک ندارد.
این شرکت طی 20 سال گذشته سرمایهگذاریهایی را در حوزه تولید برق خورشیدی، برق بادی و ژئوترمال داشته ولی از آنجا که سود دهی این پروژهها کم بوده است شورون هنوز توجه خود را معطوف به نفت و گاز نگه داشته است.
در سال 2018 شورون صندوق انرژی آینده را با سرمایه اولیه 100 میلیون دلار ایجاد کرد که به سرمایهگذاری در فناوریهای جدید برای کاهش آلودگی سوختهای کربنی و فراهم کردن انرژیهای پاکتر اختصاص داشت.
* اگزون موبیل
همانند دیگر همتای آمریکایی اگزون موبیل هم علاقه کمی برای سرمایهگذاری در انرژیهای تجدید پذیر از خود نشان داده و هیچ بودجه و یا زمانبندی مشخصی برای ورود به این حوزه اختصاص نداده است.
بخش قابل توجهی از استراتژی اگزون کاهش آلایندگی سوختهای فسیلی، توسعه سوختهای زیستی، و کاهش دیاکسید کربن ناشی از احتراق سوختهای فسیلی بوده و هست.
در سال 2019 این شرکت اعلام کرد که قصد دارد به سمت توسعه فناوری "سلولهای سوختی دی اکسید کربن زدا" که با استفاده از سوختها نیرو تولید کرده اما در عین حال دی اکسید کربن حاصل را گرفته و انبار میکند برود.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
پر بازدید ها
پر بحث ترین ها
بیشترین اشتراک
بازار
اخبار کسب و کار