بسترسازی برای فساد، با قیمتگذاری سلیقهای مواد اولیه دارویی!
يکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ – ۰۰:۱۳ بسترسازی برای فساد، با قیمتگذاری سلیقهای مواد اولیه دارویی!
برخی از شرکتهای واردکننده با سوءاستفاده از سازوکار موجود، مواد اولیه دارویی را با قیمتی بیش از قیمت نهایی محصول وارد کشور کرده و به فروش میرسانند.
گروه سلامت خبرگزاری فارس – محمد رضازاده: مسئله تخصیص ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی در دوران تحریم، یکی از چالشهای مهم کشور در سالهای اخیر بوده است. به منظور استفاده بهینه از منابع ارزی محدود کشور، «قیمتگذاری» کالای اساسی وارداتی توسط دستگاههای مسؤول انجام میگیرد تا واردکنندگان ملزم به واردات کالا با قیمتهای مشخص شوند.
در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی (به عنوان یکی از گروههای 25 گانه کالاهای اساسی)، قیمتگذاری کالاهای وارداتی بر عهده سازمان غذاودارو است و این سازمان برای محصول نهایی دارو و تجهیزات پزشکی این قیمتگذاری را انجام میدهد.
برخلاف محصول نهایی دارو، قیمتگذاری مواد اولیه دارویی در کشور تاکنون توسط سازمان غذاودارو انجام نشده است، این در حالی است که در دو سال گذشته (سال ۹۷ و ۹۸) بیش از ۱.۹ میلیارد یورو از منابع ارزی کشور صرف واردات مواد اولیه دارویی شده است. همانگونه در نمودار زیر مشاهده میشود، روند تخصیص ارز به واردات مواد اولیه دارویی در سالهای گذشته روندی صعودی بوده است و در سالهایی که تهدید تحریمها جدی بوده (مانند سال ۹۷)، این مقدار به بیش از یک میلیارد یورو نیز افزایش یافته است.
در حال حاضر شرکتهای واردکننده مواد اولیه، با قیمت دلخواه اقدام به واردات این مواد میکنند بنابراین امکان تخلف از طریق بیشاظهاری قیمت برای آنها وجود دارد. برخی از شرکتهای واردکننده با سوءاستفاده از سازوکار موجود، مواد اولیه دارویی را با قیمتی بیش از قیمت محصول نهایی وارد کشور میکنند و به فروش میرسانند.
با توجه به ممنوعیت واردات برخی از اقلام دارویی از طرف وزارت بهداشت برای تولید این اقلام در داخل کشور، شرکتهای تولیدکننده مجبور هستند مواد اولیه دارویی را از واردکنندگان به قیمت بالا خریداری کنند درحالی که قیمت واردات محصول نهایی این اقلام بعضاً ارزانتر از تولید داخل آن است.
شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو در تیرماه 98 با اعلام اینکه قیمتگذاری مواد اولیه دارویی در دستور کار این سازمان قرار داد اعلام داشت که قیمتگذاری مواد اولیه دارویی چند سال است که توسط سازمان غذا و دارو انجام نمیشود و یقینا اگر نظارتی نباشد ممکن است تامینکنندگان مواد اولیه دارویی هم رعایت قیمتها را نکنند. نظارت بر قیمت مواد اولیه دارویی چند سال است که به خود تولیدکنندگان سپرده شده بود و هماکنون برنامه این است که قیمتگذاری این مواد در چارچوب صحیح انجام شود. همانطور که داروی ساخته شده قیمتگذاری میشود با روشی دیگر ماده اولیه هم باید قیمتگذاری شود تا تعادلی در زنجیره تامین دارو ایجاد شود.
شانهساز بیان کرد: قیمتگذاری ماده اولیه دارو با سندیکای تولیدکنندگان ماده اولیه دارو دنبال میشود و نباید قیمتگذاری در شرکتها سلیقگی باشد و بحث قیمتگذاری را بهشدت دنبال میکنیم.
با گذشت بیش از یکسال از اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو مبنی بر قیمتگذاری مواد اولیه دارویی، تاکنون اقدامی در اینباره صورت نگرفته است و واردات مواد اولیه دارویی کماکان با قیمت دلخواه تامینکنندگان انجام میشود که هدررفت منابع ارزی کشور را در پی دارد.
با توجه به اهمیت استراتژیک مواد اولیه در تولید دارو و همچنین سیاستهای حمایتی وزارت بهداشت از تولید داخل در صنعت دارویی، ضروری است نحوه تخصیص ارز به مواد اولیه از طریق قیمتگذاری رسمی آن توسط سازمان غذاودارو بهینه گردد تا در شرایط کمبود ارزی، چالش جدی برای کشور ایجاد نشود.
در همین راستا، «اداره کل دارو و مواد مخدر» در سازمان غذاودارو و «اداره مواد اولیه» ذیل این اداره کل موظف هستند طبق وظیفه ذاتی خود و همچنین طبق سیاستهای اعلامی رئیس این سازمان اقدامات لازم را برای قیمتگذاری مواد اولیه دارویی انجام دهند.
انتهای پیام/
اخبار مرتبط
پر بازدید ها
پر بحث ترین ها
بیشترین اشتراک
بازار
اخبار کسب و کار